Kispesti Evangélikus Gyülekezet
Kispesti Evangélikus Gyülekezet
Nyitólap Alkalmak Galéria Videók Igehirdetések Hitvallás Napi ige Elérhetőség Esperesi hivatal
Nyitólap
Alkalmak
Galéria
Videók
Igehirdetések
Hitvallás
Napi ige
Elérhetőség
Esperesi hivatal

Esküvő a kispesti evangélikus gyülekezetben

Tudnivalók gyülekezetünk esketési szokásairól

A gyülekezet lelkésze esketési szertartásokat csak a kispesti evangélikus templomban, vagy más keresztény felekezet felszentelt templomában tart. Kérjük ezt a felkérés előtt figyelembe venni.

Esküvőt bejelenteni a gyülekezet lelkipásztoránál lehet telefonon (06 / 20 366 5790) vagy személyesen a hivatali időben.

Az esküvő időpontját érdemes minél korábban megbeszélni. Ennek függvényében az esküvő előtt egy hónappal kezdődik a felkészülés, jegyesoktatás. Ezeken az alkalmakon a házasság bibliai rendjéről, a családi élet kérdéseiről folyik a beszélgetés, valamint szertartás pontos menetét is megbeszélik.

Zene: Az esküvőn kántor szolgál orgonazenével. Lehetőség van külön ének, hangszeres darabok megszólaltatására is, amennyiben a család ezt megszervezi. (Természetesen csak a templomhoz és az alkalomhoz illő zenéről lehet szó.)

Templomdíszítés: A templomban minden esetben vagy egy alap díszítés, amely magában foglalja az oltáron elhelyezett virágot. A padok esetleges díszítését az ifjú párnak kell megszervezni.

Ökumenikus esküvő:

Ha a jegyespár vegyes vallású, lehetőség van mindkét fél lelkészének, papjának részt vennie a liturgiában. A történelmi egyházak elkészítették az ökumenikus esküvők liturgiáit, ezeket felhasználva történik a szertartás.

Gyakran feltett kérdések, hasznos tanácsok

Tanúk szerepe
Az eskütétel az egyház tanúi és a lelkész előtt történik, ezért van rájuk szükség. A tanúk a fiatal pár előtt vonulnak be, majd a templom első padjaiban bárhol helyet foglalhatnak.

Csak kényelmes cipőben!
Az esküvőn az ifjú pár végig az oltár előtt áll. (Kb. fél órát.) Ezért az új esküvői cipőket érdemes „bejáratni” a jeles nap előtt.

A gyűrűkről el ne feledkezz!
A gyűrűket az istentisztelet előtt kéri el a lelkész, vagy pedig az egyik koszorúslány hozza be a bevonuláskor. A gyűrűket a liturgia egy adott pontján húzza fel a menyasszony és vőlegény egymás ujjára.

Milyen papírok szükségesek az egyházi esküvő bejelentésekor? Nincs szükség külön papírokra. Az esküvő után a fiatal pár esketési emléklapot fog kapni és az adataik bekerülnek a gyülekezet esketési anyakönyvébe.

Szabad-e fényképezni az esketési liturgia alatt? Természetesen igen. A fotósoktól, videósoktól azt kérjük, hogy tartsák tiszteletben az ünnep méltóságát, és ne zavarják a liturgiát indokolatlanul sok villogással, túl sok járkálással. Az oltártérbe, szószékre kérjük, ne menjenek fel a fényképészek sem.

Deák László
evangélikus lelkész
esperes