Kispesti Evangélikus Gyülekezet
Kispesti Evangélikus Gyülekezet
Nyitólap Alkalmak Galéria Videók Igehirdetések Hitvallás Napi ige Elérhetőség Esperesi hivatal
Nyitólap
Alkalmak
Galéria
Videók
Igehirdetések
Hitvallás
Napi ige
Elérhetőség
Esperesi hivatal

Napi ige

„Miért mondod ezt, Jákób, miért beszélsz így, Izráel: Rejtve van sorsom az Úr előtt, nem kerül ügyem Isten elé.” (Ézs 40,27)

„Akkor ő [Jézus] így szólt hozzájuk [az emmausi tanítványokhoz]: Ó, ti balgák! Milyen rest a szívetek, hogy mindazt elhiggyétek, amit megmondtak a próféták! Hát nem ezt kellett-e elszenvednie a Krisztusnak, és így megdicsőülnie?” (Lk 24,25–26)

Olvasmányok: Mt 22,1–14 és 2Móz 34,27–35

 

Lelki útravaló a mai napra

A tanítványok közül ketten éppen Emmaus felé tartanak, amikor Jézus csatlakozik hozzájuk. Útitársukká lesz, velük megy. Igen, megjelenik a feltámadott Krisztus, és még sincs nagy öröm és méltó ünneplés, mert még csak fel sem ismerik! Jézus mégis megy velük, kíséri őket, és marad. Mert Isten akkor is ott van, ha gyakran csak utólag látjuk, hogy velünk volt a válságban, az életút nehéz szakaszaiban. Még akkor is, mikor saját sötétségünk vakká tesz, és oly nehéz magunk mellett látni őt. Ha sérelmeink, félelmeink, haragunk miatt bénulunk meg és dermed meg a szívünk, ő akkor is mellettünk van.

Jézus azonban nemcsak jelen van, hanem meg is szólítja őket. Nem marad néma, de nem is beszélget mindenféléről, hanem rátapint a lényegre, a bennük mozgó, fájó életkérdésükre. Így állít meg minket Jézus kérdése, mikor átrohanunk az életen, amikor elmerülünk a problémáinkban, és nem látunk kiutat, sőt reményt és megoldást sem. Isten úgy lát minket, ahogy vagyunk, előtte nincsenek kiskapuk, nem tudjuk rejtegetni gondolatainkat, érzéseinket.

A csoda az, hogy ő mindig ad lehetőséget arra, hogy kiöntsük előtte szívünket, és letegyük elé terheinket. Szembesít saját magunkkal, tükröt tart, lerántva a leplet önzésünkről, önsajnálatunkról. Így jön velünk kézen fogva az úton.

*

Köszönjük, Urunk, hogy nem az elvárásaiddal szembesítesz, hanem szeretettel megmutatod, hol tartunk, és mire hívtál bennünket. Köszönjük figyelmeztetésedet és biztatásodat, amellyel mindennap szólsz hozzánk. Kérünk, bocsásd meg önzésünket, közönyünket és azokat az engedetlenségeinket, amelyekbe éppen azáltal jutottunk, hogy nem hallgattunk rád. Légy velünk minden napon. Ámen.Szerző: Szlaukó-Bobál Orsolya

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.