Jaj annak, aki perbe száll alkotójával, bár csak egy a földből készült cserépedények között! Mondhatja-e formálójának az agyag: Mit csinálsz? (Ézs 45,9)

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. (Mt 6,9-10)

Olvasmányok: Róm 6,18-23 és Eszt 1,1-22

 

Lelki útravaló a mai napra

Az első hittel, keresztyénséggel kapcsolatos tárgyam, könyvem egy gyermekeknek szóló imádságoskönyv volt. Nagyon vigyáztam rá, felnőttként pedig több kiadásban is láttam. Az első Istennel kapcsolatos élményem is imádság volt, édesanyám már egészen kis koromban megtanította a klasszikus elalvás előtti imádságot, majd később az Úrtól tanult imádságot is.

Ma is nagyon sokan csendes imádságban fordulnak Istenhez először érzéseikkel, kérdéseikkel. De nagyon fontos, hogy mit és hogyan kérünk. Aquinói Tamás középkori misztikus írja: „Az Úr imája ugyanis nem csupán azt kéri, amit jogunk van kérni, hanem abban a sorrendben is kéri, ahogyan azt kérnünk illik, olyannyira, hogy nem csupán kérni tanít meg minket, hanem arra is megtanít, miként tartsuk rendben az érzéseinket.”

Bármit kérjünk is Istentől, a legfontosabb, hogy elismerjük, hogy ő az életünk Ura. Sokszor siettetjük magunk körül a dolgokat, kíváncsiak vagyunk a következő eseményekre, a legkisebbek és a gyermeki lelkületű felnőttek sokszor a mennyország felől kérdeznek tőlünk. Olyan jó megerősödni ebben újra és újra: Jézusban találkozik Isten országa, azaz a láthatatlan világ az általunk ismert látható világgal. És ezért pont Jézusban válik számunkra elérhetővé. A jövőnk a jelenünkbe érkezzen, kérjük ezt ma is!


*

Mi Atyánk, te egyszerre vagy Úr mindenhol, időben és térben. Te nem azt kéred tőlünk, hogy csupán őrizzük tanításodat, hanem hogy megéljük, amit elénk élt Jézus, és úgy szólítsunk meg téged, ahogy Fiad is tette. Isten országának valósága érkezzen a jelenünkbe, ezt kérjük ma tőled mindenekelőtt! Ámen.Szerző: Grendorf-Balogh Melinda

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.